Dark:Το σκοτάδι επιστρέφει

Πρόσφατα προβλήθηκε ο δεύτερος κύκλος της πολυσυζητημένης σειράς μυστηρίου-εκ Γερμανίας- στο Netflix. Τα επεισόδια μειώθηκαν από 10 σε 8 αλλά δεν υστερούν σε μυστήριο. Συγκέντρωσα τους λόγους που πρέπει να συνεχίσετε τη σειρά ή να την ξεκινήσετε εάν ακόμη αρνείστε.
Warning: Σοφό θα ήταν να κάνετε μία γρήγορη επανάληψη προτού ξεκινήσετε τον 2ο κύκλο γιατί κατευθείαν βουτάμε στα βαθιά. Δεν είναι εύκολο να θυμηθείτε όλο το γενεαλογικό δέντρο, εγώ προσωπικά είχα ξεχάσει όλα τα ονόματα πέρα από τον Γιόνας και τον Ούλριχ.

Εins(1)
Εξετάζεται πάλι πως ο χωροχρόνος λυγίζει και τεντώνει, συνδέοντας σε έναν ατελείωτο κύκλο το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον. The question is not where butwhen! Κύριος λόγος που ξεκίνησα και συνεχίζω τη σειρά είναι το γεγονός πως λοστ-ίζει αρκετά. Στο Looost οι αριθμοί ήταν 4, 8, 15, 16, 23 & 42, στην προκείμενη περίπτωση είναι το 33. Γενικά η μη γραμμική αφήγηση με κρατάει περισσότερο προσηλωμένη γιατί μονίμως βρίσκομαι σε κατάσταση άγχους και σύγχυσης.

1118full-dark-screenshot

Zwei(2)
Σημαντικές μεταβλητές στην εξίσωση είναι το ‘’καλοκουρδισμένο’’ σασπένς αλλά και οι καλοζυγισμένες ερμηνείες. Τικ τακ. Αγαπημένοι μου χαρακτήρες παραμένουν ο βασανισμένος Ούλριχ, η μυστηριώδης Κλαούντια και φυσικά ο μελαγχολικός Γιόνας. Συνθλίβονται πολλάκις από το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλούν αλλά δεν χάνουν την ανθρωπιά τους. Ειδικά στον δεύτερο κύκλο όλοι οι ηθοποιοί παραδίδουν καλύτερες ερμηνείες αφού έχουν εντρυφήσει στο ρόλο τους. Τα κόψε-ράψε πλάνα είναι απαραίτητα για να γίνουν οι απαραίτητες δραματουργικές συνδέσεις. Τικ τακ.

 Drei(3)
Οι οπτικές συνθέσεις είναι υποβλητικές και συνάμα καταθλιπτικές= best combo για σειρά μυστηρίου. Η ψυχρή χρωματική παλέτα σε συνδυασμό με τη γερμανική γλώσσα, που στην αρχή ηχεί σκληρή στα αυτιά μας αλλά συνηθίζεται, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα στα τεκταινόμενα. Όταν ξεκίνησα το πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου δεν με απώθησε η τραχύτητα της γλώσσας, απλά έχω απομακρυσμένο το κινητό για να μην χάσω ούτε μισή σειρά υπότιτλου.

Χωρίς τίτλο

Vier(4)
Απευθύνεται αποκλειστικά(!) σε σκεπτόμενους θεατές γιατί δεν προσφέρεται τίποτα εύκολα. Oυ χάσεις την προσοχή σου. Σε κάποιες σκηνές απαιτείται διπλή, μέχρι και τριπλή παρακολούθηση. Ναι, ελλοχεύει ο κίνδυνος το μυαλό να γίνει πουρές! Όλα περιστρέφονται γύρω από την μεταξιολόγηση του χρόνου. Μην ξεχνάμε πως κάθε απόφαση είναι απόφαση ενάντια σε κάτι άλλο. Συγκριτικά με το ‘’Stranger Things’’ είναι πιο απαιτητικό και απουσιάζει παντελώς το στοιχείο της κωμωδίας.

Fünf(5)
Ο δεύτερος κύκλος είναι αξιοπρεπής συνέχεια του πρώτου αφού θίγονται πάλι οι ίδιοι προβληματισμοί και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Τα πρώτα τρία επεισόδια έχουν πιο νωχελικό ρυθμό αλλά από το τέταρτο ανανεώνεται πλήρως το ενδιαφέρον μας. Τα αλυσιδωτά plot twist δημιουργούν νέες δραματουργικές συνδέσεις που δεν χωνεύονται εύκολα. Όπως μαθαίνουμε ο κόσμος βρίθει παραδόξων όπως το παράδοξο εκκίνησης που εξηγείται αναλυτικά. Κατ’ εμέ το καλύτερο επεισόδιο του τωρινού κύκλου είναι το πέμπτο γιατί με συγκίνησε βαθύτατα. Τουναντίον το φινάλε με απογοήτευσε ολίγον γιατί περίμενα να σοκαριστώ περισσότερο αλλά μου δημιούργησε την απαιτούμενη αγωνία για να παρακολουθήσω και τον τελευταίο κύκλο ώστε να κλείσει η τριλογία.

Χωρίς τίτλο2

Sechs(6)
Πιστεύω ακράδαντα πως η μουσική επένδυση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ταινίες/σειρές. Οι δημιουργοί του Dark (Baran Bo Odar και Jantjie Friese) ευτυχώς ακολούθησαν τον χρυσό κανόνα. Συγκέντρωσα με ευκολία τα αγαπημένα μου κομμάτια που έχουν αραχνιάσει στο άδυτο του νου μου.
1. Familiar-Agnes Obel (1X03)
2. Me and the Devil-Soap & Skin (1X05)
3. Enter One-Sol Seepy (1X06)
4. Wishing Well-Stomper(1X08)
5. It’s happening again-Agnes Obel (2X01)
6. Pleasure to Kill-Kreator (2X03)
7. Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann-Nena (2X06)
8. Ηeaven is a place on earth-Belinda Carlisle (2X06)
9. My body is a cage-Peter Gabriel (2X08)
και φυσικά το Roomful of Teeth.

Ανυπομονώ σ’ έναν χρόνο να βυθιστώ πάλι στα σκοτεινά σπλάχνα της σπηλιάς…

6 σκέψεις σχετικά με το “Dark:Το σκοτάδι επιστρέφει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s