Νορβηγικό δάσος

Δεύτερο ‘’καραντινάτο’’ ανάγνωσμα ήταν το ‘’Νορβηγικό δάσος’’ του Haruki Murakami που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ιάπωνες συγγραφείς. Με αυτούς τους ρυθμούς θα ολοκληρώσω το challenge του Goodreads (14/40) προτού κάνουμε ηλιοθεραπεία στην ταράτσα του σπιτιού μας. Ήταν η πρώτη φορά που καταπιάστηκα με μυθιστόρημα του Murakami αλλά με είχε σκλαβώσει ήδη η περίληψη. Οδηγημένος από τη μελωδία, ο Τόρου θυμάται τη Ναόκο, την πρώτη μεγάλη του αγάπη και κορίτσι του καλύτερου φίλου του. Η Ναόκο αγαπούσε αυτό το τραγούδι και ποιος μπορεί να πει αν είναι η γυναίκα ή η μουσική –ή και οι δύο– που γεννούν στον Τόρου τις εικόνες της φοιτητικής του ζωής, την έντονη εποχή των παθών αλλά και τις μέρες της ματαίωσης, των άτυχων επιθυμιών, της απώλειας. Είναι η εποχή που εισβάλλει στη ζωή του σαρωτικά η Μιντόρι, μία γυναίκα-γρίφος που έμαθε στον νεαρό Τόρου Βατανάμπε τι σημαίνει να επιλέγεις ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν.

Καταρχάς θέλω να επαινέσω το πανέμορφο εξώφυλλο που εκπέμπει μία λυρικότητα, η οποία κατακλύζει και τις σελίδες του βιβλίου. Επειδή είχα διαβάσει διθυραμβικές κριτικές ξεκίνησα το βιβλίο με υψηλές προσδοκίες και ευτυχώς δεν γκρεμίστηκα από τα αφράτα ροζ σύννεφά μου. Ήταν όσο ταξιδιάρικο ήλπιζα αφού τώρα λόγω της πανδημίας έχουμε περιοριστεί. Περπατούσα σε συντροφική σιωπή μαζί με τον Τόρου και τη Ναόκο, αφουγκραζόμενη τους ήχους του δάσους κάτω από το ασημένιο φως του φεγγαριού.  Άλλοτε ακολουθούσα τη Μιντόρι σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, παρασυρμένη από το ηχηρό και ειλικρινές γέλιο της.

“My arm was not the one she needed, but the arm of someone else.
My warmth was not what she needed, but the warmth of someone else.
I felt almost guilty being me.”

Πέρα από τις γλαφυρές και ζωντανές περιγραφές με εξέπληξε και το διαλογικό μέρος που είχε πνευματώδες χιούμορ και ηθικά διδάγματα όπως να αποδεχτούμε τα στρεβλά χαρακτηριστικά μας μέσα στο υποτιθέμενο λογικό σύστημα. Ο Μurakami ξετυλίγει τον μίτο των γεγονότων με έναν μοναδικό τρόπο που δεν θυμίζει κάποιον άλλο συγγραφέα, σμίγοντας την πνευματικότητα με την διορατικότητα. Παρόλο που είναι βαθύτατα υπαρξιακός μοιράζεται στιγμές φλογερού έρωτα που σείει τα πάντα. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα διαβάσω κι άλλο μυθιστόρημα μέσα στο χρόνο, πιθανότατα το ρομαντικό ‘’1Q84’’ που είναι και τριλογία.

Bαθμολογία: 

7 σκέψεις σχετικά με το “Νορβηγικό δάσος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s