Το πράσινο σημειωματάριο

Σήμερα θέλω να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου από ‘’Το πράσινο σημειωματάριο’’ που έχει κατακλύσει τα βιβλιοπωλεία και το instagram. H ιστορία ξεκινάει όταν ο Τζούλιαν Τζεσόπ-ένας εκκεντρικός ζωγράφος 79 ετών- αφήνει στο καφέ της Μόνικα το ανοιχτοπράσινο σημειωματάριο με την επιγραφή «Το πείραμα της αυθεντικότητας», πυροδοτώντας έτσι μια αλυσίδα γεγονότων που θα αλλάξει τις ζωές των έξι πρωταγωνιστών. Η μοίρα του πράσινου σημειωματάριου εναπόκειται στα χέρια του καθενός. Θα το προσπεράσει ή θα γράψει την ενδόμυχη αλήθεια του;

Η πρωτοεμφανιζόμενη Clare Pooley συλλαμβάνει μία ευφυής ιδέα και αποφασίζει να τη μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό. Φαντάζομαι πως με την ίδια συστολή που άφησε ο Τζούλιαν το σημειωματάριο, παρέδωσε το βιβλίο στον εκδότη της. Στην αρχή ξεφύλλιζα ράθυμα το μυθιστόρημα διερωτώμενη εάν το hype δεν ευσταθεί αλλά σταδιακά χτίζεται το ενδιαφέρον και αγαπάς όλους τους χαρακτήρες. Μηδενός εξαιρουμένου. Από την Μόνικα που παρουσιάζει ομοιότητες με την τηλεοπτική Μόνικα από τα ‘’Φιλαράκια’’ και τη μαμά ινφλουένσερ Άλις που πασχίζει για την επίπλαστη ευτυχία μέχρι τον πομπώδη Τζούλιαν και τον εθισμένο Χάζαρντ. Ο χαρακτήρας του Χάζαρντ είναι πιο περίπλοκος και αληθινός γιατί βασίζεται στον αγώνα της συγγραφέως με τη νηφαλιότητα. Όσον αφορά την Λίζι και τον Ράιλι, συμβολίζουν τη θετικότητα. Προσωπικά θα ήθελα και την πλευρά της Μπέτι Γου γιατί την λάτρεψα και θα ήθελα να μοιραστεί τη συνταγή της για σούπα γουόν-τον! Παρόλο που είναι μία ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων καταλήγουν όλοι να εξάρουν την αφοπλιστική δύναμη της ειλικρίνειας που είναι το βασικό θεμέλιο της φιλίας. Είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας για τους έξι ήρωες που εμψυχώνει και εμάς τους αναγνώστες.

‘’Δεν είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ευγνώμονες αλλά οι ευγνώμονες ευτυχισμένοι’’

Το συγγραφικό ντεμπούτο της κέρδισε επάξια τη θέση του ανάμεσα στα πρωτότυπα και συνάμα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που διανύουμε. Ίσως πρέπει να καταθέσουμε και στο δικό μας σημειωματάριο (όποιου χρώματος θέλετε) τις ενδόμυχες αλήθειές μας και να το αφήσουμε στο καφέ της γειτονιάς μας.

2 σκέψεις σχετικά με το “Το πράσινο σημειωματάριο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s