Witchpunk: Ανάθεμα

Πρόσφατα η Χρύσα Αναστασίου κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της αφού μας είχε συστηθεί πριν τρία χρόνια με την ‘’Κοιλάδα του πράσινου κρυστάλλου’’. Αυτή τη φορά μας μεταφέρει στη γη της Κρέστα όπου η μαγεία ευδοκιμεί μα είναι απαγορευμένη. Τάγματα κυνηγών μαγισσών σπέρνουν φωτιά και θερίζουν θάνατο, μα όσο κοντά κι αν φτάνουν στην εξάλειψή τους, οι μάγισσες δεν πέφτουν ποτέ ολοκληρωτικά. Στρατεύματα από την ήπειρο της Σκάρου περνούν στην Κρέστα πάνω από την άγρια θάλασσα που τις χωρίζει. Με τη βοήθεια των μηχανικών τους κατασκευών καταλαμβάνουν γρήγορα τα ανατολικά σύνορα, ανοίγοντας πληγές στη γη και αρπάζοντας το πολύτιμο για εκείνους κάρβουνο. Τρεις γυναίκες ξεδιπλώνουν γεγονότα, ιστορίες και θρύλους.

Προτού ξεκινήσω το μυθιστόρημα με είχε ιντριγκάρει το γεγονός πως το ‘’καστ’’ είναι γυναικοκρατούμενο. Εκτενέστερα, γνωρίζουμε τη μηχανουργό Μάργκο, τη μάγισσα Σέιτζ και την κυνηγό μαγισσών Άστριντ. Τρεις γυναικείοι χαρακτήρες ισοδυναμούν με τρεις διαφορετικές αφηγήσεις (POV) αφενός για να εμπλακούμε συναισθηματικά, αφετέρου για να εξερευνήσουμε κάθε σημείο της Κρέστα. Δεν μπορώ να μην επισημάνω την ειδοποιό διαφορά που διακρίνει κάθε ηρωίδα. Στην αρχή ξεχώρισα τη μάγισσα Σέιτζ αλλά όσο περνούσαν οι σελίδες δέθηκα περισσότερο με την Άστριντ λόγω του δυναμισμού και του καταραμένου παρελθόντος της. Aλλά η Χρύσα πως τα κατάφερε (!) και στο τέλος η Μάργκο έκλεψε την παράσταση. Χρήση μαγικού ξορκιού ή αφηγηματικής ευστροφίας;

Αναμφισβήτητα, το βιβλίο ξεχειλίζει από παραστατικές περιγραφές (π.χ το κεφάλαιο 33 είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα) και το βασικότερο η κοσμοπλασία είναι σωστά σχεδιασμένη. Όπως επιβάλλεται σε κάθε τίμιο μυθιστόρημα φαντασίας περιέχει και χάρτη για να φανταζόμαστε τις ηρωίδες που παρελαύνουν. Επιπροσθέτως, βρήκα ιδιαίτερα βοηθητικό το γλωσσάρι στην αρχή του βιβλίου (ανέτρεξα σε εκείνο ουκ ολίγες φορές) για να βυθιστώ ανενόχλητη στον κόσμο που έπλασε η συγγραφέας. Όμως θα ήθελα να είναι μεγαλύτερο το διαλογικό μέρος για να ρέει πιο γρήγορα η ιστορία και να κερδίζω αναγνωστικές ανάσες. Σίγουρα δεν είμαι η κατάλληλη για να μιλήσω για το steampunk στοιχείο αλλά θεωρώ πως το παντρεύει έξυπνα με το φαντασιακό, χωρίς να επικαλύπτει το ένα το άλλο. O επίλογος δεν αφήνει περιθώρια για να μη συνεχίσουμε την τριλογία που υπόσχεται μαγικές συγκινήσεις.

5 σκέψεις σχετικά με το “Witchpunk: Ανάθεμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s