Μαθήματα πτώσης

Καλή εβδομάδα, βιβλιόφιλοι. Σήμερα σας προτείνω το συγγραφικό ντεμπούτο της Αθηνάς Καμάτσου που τιτλοφορείται ‘’Μαθήματα πτώσης’’. Κεντρική ηρωίδα είναι η Έλενα που θέλει να παραιτηθεί από τη ζωή καθώς μάχεται με ισχυρούς δαίμονες. Από τη μία πλευρά ο θάνατος του πατέρα της, από την άλλη η διαρκής μάχη του μικρού της αδερφού με τον εαυτό του. Φθάνει στο χείλος του μπαλκονιού, κλείνει τα μάτια της και φαντάζεται τον εαυτό της ως έναν έκπτωτο άγγελο. Μα η φωνή του, την σταματάει. Και της δίνει λόγο για να ζήσει. Τώρα, ανεστημένη από τους νεκρούς, καλείται να αντιμετωπίσει το ίδιο της το μυαλό. Αντιμέτωπη με την μανιοκατάθλιψη, ούτε η ίδια ξέρει ποια από τις μάχες της είναι η ισχυρότερη.

Η Αθηνά Καμάτσου μας συστήνεται με ένα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο που θίγει με ευαισθησία και ωριμότητα την μανιοκατάθλιψη. Δυστυχώς ακόμη οι ψυχικές ασθένειες θεωρούνται ταμπού και είναι άξια συγχαρητηρίων που βουτάει στα βαθιά νερά της συγγραφής. Πέρα από τον κύριο θεματικό άξονα, εγείρει και διαχρονικά ζητήματα όπως η oμοφοβία, o σχολικός εκφοβισμός, τα ναρκωτικά, η κακοποίηση κ.ά. Αναφορικά με τη γραφή, οφείλω να ομολογήσω πως είναι εξαιρετική γι’ αυτό υπογράμμισα πολλά χωρία που σφύζουν από λυρισμό. Διεγείρει τον νου με τις ιδιαίτερες μεταφορές με αποτέλεσμα να γίνεται ο λόγος πιο παραστατικός, πιο ζωντανός.

’Η διπολική διαταραχή με έκανε να απομακρυνθώ από τα όνειρά μου. Κάθισα στα δερμάτινα καθίσματα μίας παλιάς άμαξας την οποία οδηγούσαν δύο πανέμορφα άλογα, η Μανία και η Κατάθλιψη. Με ταξίδεψαν μακριά από όλους τους στόχους μου, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα’’.

Τώρα ως προς τους χαρακτήρες, είναι ωραία δοσμένοι με τις συναισθηματικές εκρήξεις τους, πασχίζοντας να βρουν τη δική τους συνέπεια. Αναμφισβήτητα ήταν πιο εύκολο να ταυτιστώ με την Έλενα γιατί παλεύει με τους δαίμονες που δεσπόζουν στο μυαλό της. Σε κάποια σημεία, το ομολογώ, σταμάτησα την ανάγνωση γιατί επηρεαζόμουν χάρη στη διεισδυτική ματιά της συγγραφέως. Ολοκληρώνοντας, οφείλω να εξάρω τον αινιγματικό κι άκρως κινηματογραφικό επίλογο που επισφράγισε τη δυνατή ιστορία. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το συγγραφικό μέλλον της προδιαγράφεται λαμπρό και θα είμαστε όλοι παρόντες στα Μαθήματα ανόδου της.

4 σκέψεις σχετικά με το “Μαθήματα πτώσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s