Το μακρύ σοκάκι

Φέτος πραγματοποιήθηκε η μεγάλη γιορτή του βιβλίου στο Ζάππειο και όπως ήταν αναμενόμενο εφοδιάστηκα με πολλά αναγνώσματα, ένα εκ των οποίων το τελευταίο πόνημα του Γιώργου Γιώτσα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Η ιστορία τοποθετείται σε ένα ορεινό χωριό όπου ο 13χρονος Ζήσης βασανίζεται από τη δολοφονία της Αρετής γιατί ξέρει βαθιά μέσα του πως οι δράστες ήταν τα αλαζονικά παιδιά του εύπορου εμπόρου Μηλιώση. Ο Ζήσης ‘’πνίγεται’’ γιατί όπως η Αρετή και ο αδελφός του πάσχει από ψυχικό νόσημα.

Έχοντας διαβάσει πρόσφατα το ‘’Εκείνοι που επιστρέφουν’’ είχα υψηλές προσδοκίες για τη νουβέλα τρόμου γιατί γνωρίζω πόσο αγαπάει το είδος και θέλει να το ‘’υπηρετεί’’. Καταρχάς, οι περιγραφές είναι γλαφυρές για να βιώνει ο αναγνώστης κάθε στιγμή, ζοφερή και μη. Είναι διάχυτη η ανησυχία και στη συνέχεια ο τρόμος που ξεπηδά από τις σελίδες. Γνήσιος, ανόθευτος τρόμος για το απόκοσμο σκοτάδι. Όμως όταν ο αναγνώστης αφαιρέσει το τρομακτικό περιτύλιγμα θα ανακαλύψει ένα κοινωνικό βιβλίο που εγείρει έντονους προβληματισμούς για τη διαβρωμένη κοινωνία. Με αφηγηματική μαεστρία διεισδύει στον ψυχισμό του Ζήση προωθώντας τη διανοητική και συναισθηματική εμπλοκή. Γενικά υπάρχει ποικιλομορφία στους χαρακτήρες ώστε να αφήσει ο καθένας το δικό του στίγμα.

Ως προς τον επίλογο, με τάραξε συθέμελα και ήθελα να ξεσπάσω σε δάκρυα αλλά συγκρατήθηκα. Ίσως δε θα έπρεπε. Ίσως έπρεπε για να μεταφέρω εδώ όλη την κλιμακούμενη ένταση της ανάγνωσης. Πιστεύω ακράδαντα πως εάν οι λέξεις έχουν ισχύ, δεν χρειάζεται να δαπανήσεις πολλές σελίδες. Αυτό το αποδεικνύει περίτρανα ο Γιώργος Γιώτσας. Φυσικά, σας συστήνω να διαβάσετε και το σημείωμα του γιατί είναι αφοπλιστικά ειλικρινής και συγκινητικός. Εν κατακλείδι, είναι ένα πολυδιάστατο βιβλίο που τροφοδοτεί τόσο τη φαντασία όσο και τη σκέψη όσων είναι θαρραλέοι να διαβούν το μακρύ σοκάκι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s