Το Κλουβί του Ίκαρου

Αφού έληξε η σχολική χρονιά με επιτυχία για τους μαθητές μου, είμαι πανέτοιμη να ξαναβρώ τους αναγνωστικούς ρυθμούς μου. Σήμερα θα σας μιλήσω για ‘’Το κλουβί του Ίκαρου’’ του Ξενοφώντα Άγγελου που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Πρωταγωνιστής είναι ο Βασίλης ο οποίος ορφάνεψε από μία μητέρα που πέθανε και έναν πατέρα που τον εγκατέλειψε. Η ζωή τον ανάγκασε να σκληρύνει μέχρις ότου γνώρισε τον Μάξιμο στο σχολείο και γεννιέται ένας έρωτας.

Το κοινωνικό μυθιστόρημα δομείται σε τρία μέρη, στο πρώτο εξετάζεται η δύσκολη παιδική ηλικία του Βασίλη με έντονο το αίσθημα της απομόνωσης, στο δεύτερο η ενήλικη ζωή του και η γνωριμία με τον Μάξιμο που θα του αλλάξει τη ζωή και στο τρίτο δεν μπορώ να σας αναφέρω γιατί θα κάνω spoiler. Πέρα από τους σκληρούς χαρακτηρισμούς στο πρώτο μέρος που μου κλώτσησαν, το ύφος είναι βαθιά εξομολογητικό και λυρικό. Η αφηγηματική τεχνική είναι πρωτοπρόσωπη ώστε να έχουμε απευθείας σύνδεση με τις σκέψεις του Βασίλη.

Το βιβλίο κλιμακώνεται όταν αρχίζουν να αναπτύσσουν αισθήματα ο ένας για τον άλλον και με συγκίνησε πολύ πως άνθισε η σχέση τους. Το εξώφυλλο είναι η προσωποποίηση του Μάξιμου ώστε πολλές φορές σταματούσα την ανάγνωση για να αντικρίσω το βλέμμα του. Ως προς τον τίτλο, είναι αντιπροσωπευτικός του περιεχομένου γιατί πράγματι τα φτερά του Βασίλη ήταν τσακισμένα αλλά ο Μάξιμος ήρθε να του διδάξει την στοργή, την αγάπη και την ελευθερία. Ήρθε να του χαρίσει τα φτερά του και να τα ανοιγοκλείσει κόντρα στη φορά του ανέµου.

‘’Τολμάς να παλέψεις για το δικαίωμα του καθενός ν’ αγαπά όποιον θέλει;’’

Εν κατακλείδι, είναι ένα αλληγορικό, κοινωνικό μυθιστόρημα που γκρεμίζει τα στερεότυπα και χαρίζει την ελευθερία σε όσους την έχουν στερηθεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s