Αέναη Μάχη: Άνοδος

Στα must-read του καλοκαιριού συγκαταλεγόταν η ‘Άνοδος’’ της Άννας Σπανογιώργου, το δεύτερο μέρος της τριλογίας ‘’Αέναη Μάχη’’. Βασική πρωταγωνίστρια είναι πάλι η Κάτια που μετρώντας τις πληγές της, προσπαθεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και να πορευτεί στο δύσβατο μονοπάτι που ανοίγεται μπροστά της, με προορισμό την αναζήτηση των αγαπημένων της προσώπων. Παράλληλα, Σκοτεινοί υπερασπιστές και Κουβαλητές φωτός, γνωστά και νέα πρόσωπα προσπαθούν να εκπληρώσουν τους δικούς τους σκοπούς.

Καταρχάς, η ιστορία βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στους ήρωες (character-driven βιβλίο) και η συγγραφέας έχει το χάρισμα να πλάθει χαρακτήρες που δεν μπορείς να τους ξεχάσεις. Είτε χαρακτήρες που γίνονται άμεσα συμπαθείς (Κάτια, Σάρα) είτε που αγαπάς να μισείς (Νυκτώ, Αδάμ). Παρόλο που απουσιάζουν δύο σημαντικές προσωπικότητες, πλανάται έντονα το μυστήριο για τη μοίρα τους μέχρι το τέλος. Όπως αγωνιά η Κάτια, αγωνιούμε κι εμείς οι αναγνώστες. Αν και μαίνεται η αέναη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, είναι δυσδιάκριτα τα όρια για να λάβουμε ξεκάθαρα θέση στην πορεία μας από την πτώση στην άνοδο.

‘’Είναι η αγάπη που τα μετατρέπει όλα σε σκοτεινιά και αφήνει μόνο ένα φως, ανέσπερο και αειφανές, να φωτίζει τις κρυφές σου επιθυμίες και τις βαθύτερες σκέψεις σου. Και πώς να το σβήσεις και να μείνεις έρημος στην ερεβώδη μοναξιά; Όσο και να θέλεις, δεν μπορείς. Όσο και να μπορείς, δεν θέλεις’’.

Οφείλω να αναφέρω πως είναι φανερή η εξέλιξη της γραφής από το πρώτο βιβλίο, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αφηγηματική άνεση ώστε να ταξιδεύουμε από τους Κήπους της Γαλήνης, στο Κτήμα της Ειρήνης αλλά και στις Κατακόμβες. Αυτή η εναλλαγή τοποθεσίας αναζωπυρώνει συνεχώς το ενδιαφέρον ώστε να κυλάει ακόμη πιο γοργά η αφήγηση. Οι περιγραφές παραμένουν γλαφυρές, οι εσωτερικές σκέψεις διαφωτιστικές και οι διάλογοι με δυναμισμό αλλά και χιούμορ όταν το απαιτεί η περίσταση. Νέα ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η χρήση γνωμικών στην αρχή κάθε κεφαλαίου γιατί μας προϊδεάζουν για το περιεχόμενο, ευελπιστώ να συνεχιστεί και στο τρίτο μέρος. Στα τελευταία κεφάλαια κλιμακώνεται η δράση και φτάνουμε στον κινηματογραφικό επίλογο που χτίζει το σασπένς για το ‘’Σημείο Μηδέν’’.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s