Περιπλανώμενοι

Το τελευταίο μυθιστόρημα φαντασίας που διάβασα ήταν οι «Περιπλανώμενοι» της Τίνας Μπαρμπάτσαλου από τη σειρά «Σε γκρεμισμένους κόσμους» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βάρδος. Βρισκόμαστε στον πλανήτη Οτράντο, αρκετό καιρό μετά την καταστροφή της Γης, όπου οι εμφύλιοι πόλεμοι μαστίζουν ό,τι απέμεινε από την ανθρωπότητα. Στην εξουσία βρίσκονται οι Κλέιτον με το Καθεστώς τους ελέγχοντας τα πάντα, αφού έχουν καταπνίξει την επανάσταση των Αιρετικών-ανθρώπων που είχαν κοινωνήσει την Αρχή του Χάους και είχαν αναπτύξει υπερφυσικές ικανότητες. Η Σέφη Λέιβετζ, μηχανικός και επισκευάστρια παλιών τεχνουργημάτων, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση η οποία θα αλλάξει τη ζωή της ριζικά. Πώς θα διαμορφωθεί ο Κόσμος από τις αποφάσεις της;

Καταρχάς, οφείλω να αναφέρω πως η γραφή της συγγραφέως είναι πολύ ώριμη και στιβαρή για ντεμπούτο, με παρέσυρε με τις γλαφυρές περιγραφές της και με το καλοδουλεμένο σύστημα μαγείας. Μετά από ένα σημείο ευχόμουν να αναδυθούν κόκκινες αιθάλες από εμένα για να σκεφτώ ότι είμαι μία από εκείνους. Εύλογα έχει αφιερώσει πολλές σελίδες στην κοσμοπλασία ώστε να περιηγηθούμε με ευκολία στον πλανήτη Οτράντο, από την λίμνη Ντεττόνγκ στην υπαίθρια αγορά της Λερντάλ. Ως προς τους χαρακτήρες, τους συμπάθησα όλους, αν και ξεχώρισα περισσότερο την Περσεφόνη και τον Άντγουιν, αφενός επειδή έχουν δυναμικό χαρακτήρα, αφετέρου λόγω της χημείας τους. Σίγουρα θα ήθελα να έχει μεγαλύτερη έκταση το βιβλίο για να να εμβαθύνει περισσότερο στους χαρακτήρες ώστε να συνδεθώ μαζί τους. Υπήρχαν πολλές ενδιαφέρουσες παράμετροι που μπορούσαν να αναπτυχθούν αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μας αποζημιώσει στο δεύτερο μέρος.

Με εξέπληξε και η κριτική ματιά της στο απολυταρχικό καθεστώς γιατί προάγει τον προβληματισμό, είναι γεγονός πως τα δυστοπικά μυθιστορήματα μας επηρεάζουν διότι κλωθογυρίζει στον νου μας αυτό το what if! Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγγραφέας μας αφήνει σε cliffhanger στον επίλογο ώστε να τροφοδοτήσει την αγωνία μας για το επόμενο της σειράς. Συγκεφαλαιώνοντας, η Τίνα Μπαρμπάτσαλου παραδίδει ένα αξιόλογο μυθιστόρημα δυστοπικής φαντασίας για να περιπλανηθούμε για πρώτη φορά σε γκρεμισμένους κόσμους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s