Ο Οίκος της Φλόγας και της Σκιάς

Το πολυαναμενόμενο τρίτο βιβλίο της σειράς «Crescent City» από την αγαπημένη Sarah J.Maas χωρίζεται σε τρία μέρη, την πτώση, την αναζήτηση και την άνοδο. Μακράν το αγαπημένο μου ήταν η πτώση γιατί από τη μία ήταν το πιο σκοτεινό, αφού βρισκόμαστε στα εφιαλτικά μπουντρούμια των Αστέρι, από την άλλη οι υπόλοιποι ήρωές μας είναι χωρισμένοι σε διαφορετικά σημεία και ζούμε την αγωνία τους να ανταμώσουν.

Όπως και στα προηγούμενα βιβλία, οι χαρακτήρες έχουν μεγάλο διηγηματικό ενδιαφέρον και εξελίσσονται, αυτή τη φορά ξεχώρισα τον Χαντ, τον Ίθαν, τον Ρουν (αχ ο Ρουν) και την Ντέι (δεν αποκαλύπτω την ταυτότητά της για ευνόητους λόγους). Αναντίρρητα, η Ντέι ανήκει στους πιο καλογραμμένους γυναικείους χαρακτήρες (το lore της είναι μαγικό) γι’ αυτό την έχω πλέον σε χρυσό βάθρο μαζί τη Μάστανγκ από τη σειρά «Κόκκινη Ανατολή». Ανατριχιάζω μόνο που θυμάμαι τη δολοφονική οργή και την άγρια ικανοποίηση στο βλέμμα της στις τελευταίες 50 σελίδες. Κατ΄εμέ κλέβει τη δόξα από την Μπράις, γενικά την Μπράις δεν την αντιπαθώ, απλά δεν τη συμπαθώ 100% . Θετικό στοιχείο είναι πως οι ερωτικές σκηνές ήταν λιγότερες συγκριτικά με το δεύτερο βιβλίο ώστε να να κάνουμε λιγότερο eye rolling και φυσικά να εστιάσουμε στο κομμάτι της μαγείας.

Λόγω της μεγάλης έκτασης του μυθιστορήματος (768 σελίδες χωρίς τη bonus ιστορία) υπάρχουν σημεία που δε ρέει τόσο γοργά η αφήγηση με τις υποπλοκές και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες αλλά σε αποζημιώνει με τον ανοιχτό πόλεμο ενάντια στους Αστέρι. Φυσικά το crossover με το «ACOTAR» με ενθουσίασε γιατί έτσι λάβαμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας ταλάνιζαν, το Maasverse είναι γε-γο-νός! Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει τη σειρά «Τhrone of Glass» για να αντιληφθώ τα easter eggs αλλά αρχίζω να το σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Συγκεφαλαιώνοντας, είναι μία τριλογία φαντασίας υψηλών προδιαγραφών από τη μετρ του είδους που χαρίζει απλόχερα στιγμές μαγείας, συγκίνησης και αγάπης γιατί όπως έλεγε η Ντανίκα με την αγάπη όλα είναι δυνατά.

«Στον κόσμο μου υπάρχει μία προφητεία για ένα σπαθί και ένα στιλέτο που ενώνουν τους λαούς μας. Όταν το μαχαίρι και το σπαθί ενωθούν, θα ενωθούν και οι λαοί μας».

Σχολιάστε