Το τραγούδι του Αχιλλέα

Mε αφορμή την επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια κυκλοφορίας ξεκίνησα να διαβάζω το συγγραφικό ντεμπούτο της Madeline Miller που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. Όπως όλοι γνωρίζουμε αφορά τη σχέση του Πατρόκλου και του Αχιλλέα από την αρχή μέχρι και το τέλος της. Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.

Καταρχάς, με κέρδισε που η ιστορία είναι ειπωμένη από τα χείλη του Πατρόκλου γιατί όπως και στην περίπτωση της Κίρκης αγνοούσα πολλά για την ύπαρξή του. Διεισδύουμε στην ψυχοσύνθεσή του, στο δέσιμό του με τον Αχιλλέα παρόλο που είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες. Επειδή πρόκειται για retelling καλοδέχτηκα όλες τις διαφοροποιήσεις αφού η Μiller δεν διαπράττει καμία ύβριν, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη της για τη μυθολογία.

Πέρα από τα γεγονότα του Τρωϊκού Πολέμου, αγαπημένο μου σημείο ήταν η μαθητεία των δύο παιδιών δίπλα στον δάσκαλο, τον Κένταυρο Χείρωνα. Όμως οφείλω να παραδεχτώ ότι απογοητεύτηκα με τις δύο μεγάλες μονομαχίες (Πατρόκλου-Έκτορα και Έκτορα-Αχιλλέα) που ήθελα να καταλαμβάνουν περισσότερες σελίδες. Σίγουρα με επηρέασε πως είναι έντονες οι θύμησες από την Ιλιάδα που τη δίδασκα φέτος με αστείρευτο ενθουσιασμό. Ειδικά σε αυτές τις δύο μονομαχίες ήμουν εκστασιασμένη!

Στις τελευταίες 50 σελίδες δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου που έρρεαν μαζί με του Αχιλλέα. Γενικά η Μiller έχει το χάρισμα να μαγνητίζει με τη λυρικότητά της και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως οι επίλογοί της είναι αψεγάδιαστοι και συνάμα λυτρωτικοί. Εν κατακλείδι, η Μadeline Miller τραγουδάει μέσω του Πατρόκλου τη δική της αλήθεια. H αχίλλειος πτέρνα του ένδοξου πολεμιστή ήταν η αγάπη του για τον Πάτροκλο.

«Κατονόμασέ μου έναν ήρωα που ήταν ευτυχισμένος».
«Δεν μπορώ».
«Το ξέρω. Ποτέ δεν σ΄ αφήνουν να είσαι και δοξασμένος και ευτυχισμένος».

Advertisement

3 σκέψεις σχετικά με το “Το τραγούδι του Αχιλλέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s